Blog VITADU
vitadu.com HR

Minerály

 Minerály

Minerály sú pre náš organizmus nevyhnutnosťou. Telo si ich nevie samo vytvoriť, preto ich musíme prijímať v strave. Sú potrebné pre každú jednu bunku v tele a vplývajú na  správnu funkciu nervového systému, fungovanie srdcového svalu, hormónov, enzýmov. Okrem iného sú dôležité v prevencii civilizačných chorôb. Spomeniem len pár najdôležitejších.
Vápnik sa nachádza v kostiach a zuboch, reguluje rytmus srdca, je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi . Nachádza sa v strukovinách, brokolici, špenáte, vlašských orechoch , mliečnych výrobkoch.
Horčík telo potrebuje na reguláciu srdcového rytmu, chráni nervové bunky, dôležitý je pri svalovej kontrakcii , napomáha telu využiť niektoré vitamíny. Čo je veľmi dôležité , v tele pôsobí ako antistresový  činiteľ. Jeho množstvo v tele extrémne klesá pri látkovej premene cukrov a výrobkov z bielej múky, čo môže viesť k chronickému nedostatku. Prejavy sú rôzne, kŕče v svaloch, nervozita. K správnemu metabolizmu prispieva vitamín E. V strave sa nachádza v klíčkoch, v strukovinách, v orechoch, v listovej zelenine.
Železo je dôležitou súčasťou červených krviniek, podieľa sa na stavbe a funkcii hemoglobínu. Zjednodušene, vďaka železu bunky „dýchajú“ a od jeho hladiny závisí množstvo kyslíku, ktoré sa dostane do mozgu, srdcového svalu a iných dôležitých orgánov. Mliečne výrobky ničia železo, preto nepripravujte potraviny obsahujúce železo v mlieku a mliečnych výrobkoch. Zdrojom je mäso, vnútornosti, žĺtok, marhule, listová zelenina, strukoviny.
Draslík je nevyhnutný pre správnu činnosť, hlavne srdcového svalu, podieľa sa na prenose nervových impulzov, ovplyvňuje duševné zdravie. Pri týchto činnostiach ho dopĺňa sodík, ale je treba mať na zreteli, že vyššie množstvo sodíka môže viesť ku hypertenzii, zaťažovaniu ľadvín, paradoxne aj ku stratám draslíka v tele. Draslík prijímame v zemiakoch, strukovinách, orechoch, nachádza sa v celozrnných obilninách.
Je potreba si uvedomiť, že pri správnej redukcii telesnej hmotnosti metabolismus spaluje tuky, vylučuje odpadové látky z tela, ale spolu snimi sa vylučujú aj minerály. Preto pri chudnutí je dôležité dodávať ich telu. V akom pomere, v akom množstve sa dozviete u svojej VITADU výživovej poradkyni v každom VITADU centre, či výživovej ambulancii VITADU.

Bloggerka Iffča

www.vitadu.cz