Blog VITADU
vitadu.com HR

Glykemický index

Glykemický index

V bežnom živote slovné spojenie glykemický index viac menej neregistrujeme. Až keď nás doženú zdravotné problémy súvisiace s ochoreniami podmienenými obezitou  vysoký krvný tlak, cholesterol, cukrovka II. typu alebo  nám pribúda oblečenie, ktoré už nedopneme, začneme registrovať výrazy ako zdravá strava, sacharidy či glykemický index.
Od lekára sa dozviete úžasnú vec, musíte schudnúť!!!!! Z jedálnička vyhodiť jedlá s vysokým glykemickým indexom a nahradiť ho potravinami s glykemickým indexom nízkym. Ako s týmito informáciami naložiť a čo vlastne znamenajú?
Naše  telo potrebuje pre správne fungovanie všetkých orgánov  energiu, ktorú získava zo stravy a tou je glukóza. V krvi ale určitú hladinu glukózy máme stále ako zdroj energie na okamžité využitie. Hladina krvného cukru sa mení v dôsledku zvýšenej  fyzickej námahy alebo prijatím  potravy. Pokiaľ konzumujeme práve potraviny, ktoré majú  vysoký glykemický index  hladinu cukru v krvi nám vynesú do výšav. Čo pre náš organizmus znamená pravidelný prísun stravy s vysokým glykemickým indexom?  
Keď sa v krvi zvýši hladina glukózy, vzrastie hladina hormónu  inzulínu. Inzulín ukladá glukózu ako zdroj energie pre každú jednu bunku v našom tele. Keďže prebytok glukózy telo nevylučuje, ale v krvi nemôže zostať, ukladá sa do tukových zásob. Glykemický index vyjadruje, ako rýchlo sa krvný cukor zvýši po prijatí stravy. Čím rýchlejšie, tým horšie, pretože telo nedokáže dostatočne využiť prijatú energiu. Pretože inzulín musí túto hladinu rýchlo vyregulovať a to čo najrýchlejšie, dostaví sa pocit hladu. Čím pomalšie sa hladina zvýši, tým  lepšie sa využije energia zo stravy. To znamená, že čím má potravina nižšie číslo GI, o to lepšie je organizmus schopný využiť glukózu zo stravy ako zdroj energie.
Naši výživový VITADU poradcovia, pristupujú ku každému klientovi individuálne, podľa vášho screeningu telesných parametrov môžu pracovať na vysokej odbornej úrovni práve vďaka svojím odborným vedomostiam.
Nebojte sa proto svoje problémy riešiť, naše poradkyne sú vo VITADU ambulanciach pre vás

vaša blogerka Ifča

www.vitadu.cz